Friday, October 2, 2015

Joaca - o treabă foarte serioasă

Tocmai a început anul școlar și tot mai numeroase oferte de activități opționale ne tentează pe toți, adulți și copii: desen și pictură, dansuri, teatru, muzică, limbi străine, sporturi și altele. Copiii mai mari au și ore de meditații pentru 1-2 materii școlare. 

Copilul tău la câte activități este înscris? Îți propun un exercițiu pe care îl poți face tu pentru tine, sau ne poți ajuta să înțelegem amploarea fenomenului local completând anonim următorul chestionar: 
https://www.surveymonkey.com/r/ZNVD6QR

Te rugăm să-ți informezi partenerul în legătură cu completarea chestionarului, pentru a nu dubla informația. Vom publica rezultatele într-un articol viitor.

Câte ore pe săptămână îi rămân copilului tău să se joace după bunul plac? Dar pe zi? Vorbim de joc neîntrerupt, în care copilul să intre în acea stare de imersiune totală în povestea sau proiectul lui. Aici nu intră sferturile de oră.

Am lansat întrebarea pentru că tindem să dăm foarte puțină importanță jocului. Nu doar eu și tu, ci întreaga societate modernă. La noi efectele încă sunt puțin vizibile, dar în țările mai dezvoltate situația a devenit îngrijorătoare. 

Societatea modernă se confruntă cu o creștere a problemelor de sănătate mentală la copii, adolescenți și adulți tineri. Unii  oameni de  știință  atribuie responsabilitatea  pentru  acest fapt  scăderii timpului de joacă liberă și explorare, prin care copii își dezvoltă propriile interese, competențe, capacitatea de a rezolva probleme și de a își controla soarta. Depresia și anxietatea sunt legate de sentimentul de control al oamenilor față de propriul destin. 

Protecția copilului a crescut dramatic de-a lungul anilor, dar a dus la reducerea simțului de control și bună judecată a acestora. Presiunea exercitată asupra copiilor pentru a obține note bune este mai mare decât oricând în majoritatea sistemelor educaționale din lume, iar alegerile și opiniile personale nu sunt aproape niciodată răsplătite. În afara școlii copiii sunt direcționați, protejați, susținuți,  notați,  judecați  și  răsplătiți  de către adulți.

Este și cazul familiei tale?

O serie de organizații internaționale au început să pună pe tapet această problemă și să promoveze importanța și beneficiile jocului copiilor. Convenția Națiunilor Unite pentru Drepturile copiilor (art 31) încadrează dreptul la joacă în seria de drepturi fundamentale. 

International Play Association
Prin urmare, dacă în ciuda tuturor eforturilor de a îi oferi cele mai grozave activități copilului tău, simți că ceva nu e cum trebuie, ai dreptate. Cu tot entuziasmul nostru și al copiilor pentru activități opționale și extrașcolare, e bine să ne amintim mereu că avem nevoie și de joacă liberă.
Joaca e mai mult decât doar o joacă de copiiJoaca e vitală dezvoltării potențialului tuturor copiilor. Joaca e comunicare și expresie, combinând gânduri și acțiuni. Joaca oferă satisfacții și sentimentul de împlinire, de reușită. Joaca e instinctivă, voluntară și spontană. 
Joaca e un mijloc de a învăța să trăiești, nu doar umplere de timp. 
Așa că hai să le oferim copiilor noștri timpul și cadrul în care să poată crește sănătoși, liberi și responsabili, pe măsura potențialului lor!


Vezi și articole anterioare:
http://jocalternativ.blogspot.ro/2015/09/salut.html
Linkuri utile
https://www.youtube.com/watch?v=5tjRPWPhIfA
http://www.unicef.org/crc/files/Rights_overview.pdf
http://ipaworld.org/tag/childs-right-to-play/

No comments:

Post a Comment