Friday, October 16, 2015

Fugă în natură

Locul: Pădurea Dumbrava
Data: 10.10.2015
Ora: 10:00-12:00
Organizatori: Art'Nativ (Laura Cândea-Burnete) și La Joacă (Maria Găvozdea)
Participanți: 22 copii frumoși până în 7 ani + 16 părinți
Vremea: cerul noros, vânt slab, răcoare

Ne-am întâlnit în parcarea de la Grădina Zoologică, toți pregătiți de ploaie, conform previziunilor meteo - cizme de cauciuc sau bocanci, pantaloni de ploaie, geci cu glugă - dar vremea a ținut cu noi și nu ne-a înmuiat.

Laura le-a prezentat copiilor câteva locuri înspre care să ne îndreptăm, iar copiii au ales. Odată ajunși în pădure, ce facem? Din nou, copiii au ales în majoritate să construim un adăpost. 

Și ne-am pus pe treabă, părinți și copii deopotrivă. Am adunat lemne - copiii pe cele mai mici, părinții pe cele mai mari și grele. Doi tătici au fixat două crengi zdravene sprijinite de un copac, apoi copiii au continuat.



 

Copiii au fost absorbiți de joacă. Unii dintre ei s-au sprijinit reciproc pentru a lua decizii sau a ridica crengi mai mari. Alții au preferat să încerce singuri de mai multe ori până au reușit ce și-au propus. Tuturor li se citea pe față concentrarea.


 


  
Joaca a continuat și după ce am construit adăpostul. Păcat că nu a rămas prea mult timp!



Iar lumina a fost superbă. În toată penumbra pădurii, o rază puternică de lumină a decis să lumineze tocmai adăpostul nostru!

Ce am învățat din această experiență? 
În primul rând, copiii care vin însoțiți de părinți tind să relaționeze mai degrabă cu aceștia decât cu ceilalți copii și cu organizatorii, chiar dacă părinții încearcă să fie discreți. Din acest punct de vedere, cred ca cei mici ar beneficia mult mai mult de pe urma acestei experiențe dacă ar fi lăsați în grija noastră.

În al doilea rând, și părinții vor să se joace, iar uneori nu au răbdare să-i lase pe copii să conducă jocul. Prin urmare, pentru părinții dornici de joacă vom căuta să oferim provocări pe măsura lor.

Dinamica grupului va fi mult mai bună pe măsură ce copiii se vor reîntâlni la următoarele evenimente. Gheața se sparge mai ușor când ești printre cunoscuți.

Și ne vom împărți în grupuri mai mici pentru a satisface cât mai bine dorințele și curiozitățile copiilor de vârste și interese diferite. Grupurile mai mici vor asigura și ele o relaționare mai bună între membrii lor.

Mulțumim tuturor celor care au participat pentru colaborare. A fost o experiență frumoasă din care am învățat multe. Ne-ar fi plăcut să petrecem mai mult timp împreună, să ne cunoaștem mai bine cu toții. 

Vă invităm să ne împărtășiți impresiile și recomandările voastre. 

Așteptăm cu nerăbdare să ne întâlnim din nou.



No comments:

Post a Comment