Friday, November 27, 2015

Africa


sursa: www.500px.com

Te vei întreba, probabil, ce-i cu băiețelul ăsta poznaș. Dar de el ce zici?

sursa: www.ilikebeautifulthings.tumblr.com

În ultima săptămână m-am dedicat trup și suflet unui concurs de arhitectură pentru școli în mediu rural, în savana tropicală din Africa. A fost o experiență intensă și foarte interesantă. Am parcurs sute de pagini de documentație pentru a înțelege măcar un pic dintr-un mod de viață atât de diferit de al nostru. M-a impresionat profund și am decis să îți împărtășesc emoția. 

Acești copii înfruntă zilnic mari greutăți și se luptă la propriu pentru supraviețuire. Și totuși ochii lor sunt plini de iubire și de speranță. Ce poate fi mai motivant ca să vrei să îi ajuți?

Cele 1000 de școli care se vor construi, vor funcționa în localități aflate la mare distanță de orașe, unde lipsește curentul electric, toaleta, dar mai ales apa potabilă. Îmbolnăvirile cauzate de calitatea proastă a apei de băut și de lipsa igienei sunt la ordinea zilei. 

Fetele, în special, petrec zilnic ore întregi pentru a aduce apă de la mare distanță și deseori sunt responsabile pentru îngrijirea fraților mai mici. Acest lucru le împiedică să ajungă la școli chiar și acolo unde sunt.

Prietenie sau dragoste de frate? Mai contează?
sursa: www.africanstories.tumblr.com

Așa că aceste școli vor veni în ajutorul localnicilor și pentru a le îmbunătăți viața. Ei vor învăța să construiască mai eficient cu materiale locale, să capteze apă și să o filtreze pentru a avea la îndemână apă potabilă. Asta va permite fetelor să dedice acele lungi ore de mers după apă altor activități, o parte din ele educației lor și, de ce nu, jocului.

Lemnul este o resursă rară în unele zone, iar gazul natural iese din discuție. Ei își pot produce singuri biogaz pentru gătit sau pentru iluminat. Acest lucru le poate economisi alte ore de viață, le oferă ocazia unei alimentații mai curate, le menajează plămânii de fumul înecăcios al lemnului ars. 

Pe scurt, construirea și folosirea dotărilor școlii va oferi comunității un mediu de învățare prin experiență directă a unor principii și tehnologii simple, care le pot îmbunătăți viața în mod consistent.

Cu alte cuvinte, "nu-mi trimite ajutoare, ci învață-mă să mă descurc singur". Este exact ceea ce vrem noi, ca părinți, să facem pentru copiii noștri: să-i învățăm să trăiască frumos și sănătos.

Dar ce mai contează ai cui copiii? Sunt toți pui de om. Omul are aceleași dorințe și nevoi oriunde ar fi: o viață mai bună pentru el și familia lui, mai ales pentru copiii lui. Iar copilăria are farmecul ei: bucuria jocului poate fi deplină și izbucnește din nimic. E suficient să fim împreună.  


sursa: www.flickrhivemind.net

sursa: www.fineartamerica.com

sursa: www.ilovephilosophy.com

Aici cu siguranță am fi stat cu inima strânsă ori tu, ori eu.

sursa: www.lizzy52955.tumblr.com

sursa: www.mon-quotidien-ordinaire.over-blog.com

Magia jocului nu are margini. Putem face orice din orice. Totul ține de imaginație.

sursa: www.lasfotosmasalucinantes.blogspot.com.es

sursa: www.plus.google.com

sursa: www.huffingtonpost.com

sursa: www.jonhrusa.files.wordpress.com

Impresionant, nu? Și noi avem de învățat de la ei, în primul rând să găsim bucuria în lucrurile mărunte și simple. Magie este oriunde vrem noi să fie.

Oricare va fi verdictul juriului, mă bucur că am avut ocazia să caut alături de sute de alți arhitecți și studenți soluții pentru a le oferi acestor copii minunați șansa unei vieți mai bune. 

Sper ca profesorii să îi iubească și să le insufle dorința de cunoaștere, să îi inspire și să le dea aripi. Îmi place să cred că am pus și eu o pană.

Și sper ca acești copii să se bucure de copilărie mai mult și să găsească în continuare timp de joacă cu cât mai puține produse finite.

Ți-aș mai spune o mie de lucruri, dar te las pe tine să respiri aceste fotografii. Imaginile spun totul. Savurează-le!

"Ubuntu" - Sunt ceea ce sunt pentru ceea ce suntem împreună
sursa: www.flickr.com


2 comments:

  1. Felicitari, Maria! Sunt recunoscatoare ca existi si faci ceea ce faci!
    De fiecare data invat ceva nou din articolele tale si gasesc mai multe motive sa te pretuiesc. Ma inclin in fata nevoii si dorintei tale de a ajuta si a constientiza adultii cat de mare nevoie au copiii de joaca ”adevarata”!

    ReplyDelete